Hoe werkt het?

Wat doe jij zelf?

Je bepaalt welke zelfbouwkavel jouw voorkeur heeft en schrijft je in. In een optieperiode onderzoek je of het project aansluit bij jouw woonwensen en budget. Het team van Steenvlinder helpt je op weg: een architect maakt een schetsontwerp op basis van jouw woonwensen en met een kostenwijzer maak je een bijbehorende indicatieve raming. Want, wat gaat de bouw van een woning straks kosten? Je zoekt uiteraard uit of je dit straks kunt betalen. 

Wat doe je samen?

Jij en jouw buren kiezen een gezamenlijke architect uit. Samen met deze architect werk je met elkaar toe naar een definitief ontwerp en aanvraag voor een bouwvergunning, voor alle woningen tegelijk. Daarna selecteren jullie een aannemer die in één bouwstroom alle woningen tegelijk gaat bouwen. Als groep denk je ook na over de indeling en beleving van het gezamenlijke binnenterrein. Hiervoor een budget beschikbaar gesteld vanuit Steenvlinder.

Jouw netwerk

Zelf en met de groep doe je kennis en ervaring op dat van pas kan komen in dit ontwikkelproces. De een kan goed organiseren, de ander heeft veel kennis over constructies of installaties. Vanuit Steenvlinder kom je tijdens het proces als collectief ook in contact met experts zoals een architect, een kostendeskundige, een hypotheekadviseur of duurzaamheidexpert. Uiteraard is er ruimte voor eigen contacten of zelfs workshops.

Veelgestelde vragen

Kavels zelfbouw

Wat is een zelfbouw project van Steenvlinder?

Wij maken ons sterk voor zelfbouw. Met het doel om zoveel mogelijk mensen het trotse gevoel te geven dat zij hun droomhuis kunnen bouwen. Bij Steenvlinder zijn mensen zelf de baas over hun ontwerp van hun woning, de uitvoering en hun budget. Zij bouwen voor de lange termijn. Wij zien trotse bewoners en stralende buurten ontstaan. Bouw met ons mee.

Wat is een kavelpaspoort?

Elke woning heeft een eigen kavelpaspoort. In dit paspoort zie je hoe een kavel eruit ziet en lees je de bouwregels. Je kunt de kavelpaspoorten downloaden op de Aanbod pagina op deze website. 

Hoeveel vrijheid heb ik?

Tijdens dit  project neem je zèlf een optie op een kavel en kun je zèlf bepalen hoe je woning er aan de binnen- èn buitenkant uit gaat zien. Dat betekent dat je zelf je plattegrond indeelt,  je gevelmateriaal kiest, waar je ramen wilt en je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bijzondere, unieke trap. Je dient je te houden aan de regels in het kavelpaspoort, dat is je kader. Zo weten we zeker dat je een bouwvergunning krijgt. Je kunt zelf beslissen hoe ver je je woning afgewerkt wilt hebben. Ben je handig? Dan kun je ervoor kiezen de woning zelf af te klussen. Je kunt de woning ook compleet afgewerkt laten opleveren. 

Kavel kopen

Hoe schrijf ik me in voor dit project?

Ben je geïnteresseerd, dan kun je je inschrijven door het inschrijfformulier in te vullen op de Inschrijven pagina op deze website. 

Hoe krijg ik een kavel?

Je kunt je direct inschrijven op één van de beschikbare kavels. Steenvlinder neemt dan contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

Wat is een optie?

Wanneer je- een kavel toegewezen krijgt, en je een optie neemt betekent het dat wij de kavel zes weken voor je reserveren. Tijdens de optieperiode ga je uitzoeken of je je woonwensen kunt realiseren: 

  • Je betaalt €500,- en wij reserveren de woning voor 6 weken. In die tijd kan jij je verdiepen in alle beschikbare informatie, samen met jouw Koperscoach. 
  • Samen met Steenvlinder maak je een eerste schetsontwerp van je woning 
  • Met behulp van een kostenwijzer maak je een indicatieve kostenraming, die aansluit op je ontwerp 
  • Op basis hiervan onderzoek je of de woning financierbaar is. Het aanleveren van een financieringsverklaring van je bank of hypotheekadviseur is verplicht bij definitieve deelname.  
  • Je maakt kennis met Steenvlinder en je toekomstige buren tijdens een aantal bijeenkomsten. 
  • Na 6 weken besluit je of je definitief deelneemt aan het project.  

Om daarachter te komen ontwerp je samen met de projectarchitect van Steenvlinder een eerste schetsontwerp van je woning, maak je met behulp van een kostenwijzer een indicatieve raming van de bijbehorende bouwkosten en kun je op basis hiervan bepalen of je de kavel en de woning die je daarop wilt bouwen kunt realiseren. Daarnaast maak je kennis met je toekomstige buren en krijg je een uitgebreide doorkijk naar het ontwikkelproces. Op basis hiervan bepaal je of je doorgaat met het project. Ga je door? Dan tekenen je de deelnameovereenkomst. 

Van wie koop ik het kavel?

De grond is op dit moment eigendom van woningcorporatie Elan Wonen. Elan Wonen verkoopt de grond rechtstreeks aan jou. De prijs in het kavelpaspoort bestaat uit kosten voor de grond aan Elan Wonen en projectkosten aan Steenvlinder. 

Samen bouwen

Wat doen we als collectief en wat mag ik zelf doen?

Je bepaalt zelf hoe jouw eigen woningplattegronden en gevels eruit komen te zien. Het is de bedoeling dat jouw woning voor 100% past bij jouw smaak en behoeften. Als het maar past binnen de regels uit het kavelpaspoort.  
Samen met je buren ontwikkel je de woningen als één project. Dat wil zeggen dat je gezamenlijk het ontwikkelproces doorloopt: samen kiezen jullie één team aan adviseurs, vragen één vergunning aan en het project wordt als één project door dezelfde aannemer gebouwd. Zo kan de ontwikkeling en de bouw efficiënt verlopen, dit betekent zeker niet dat alle woningen hetzelfde moeten zijn.

Wie ontwerpt de woningen?

Op basis van jouw woonwensen en smaak maak je tijdens de optieperiode onder begeleiding van de architect van Steenvlinder een schetsontwerp. Na het doorlopen van de optieperiode kies je op de eerste bijeenkomst samen met je buren een architect die de ontwerpen van de woningen verder gaat uitwerken. Steenvlinder doet een voorselectie van architectenbureaus die kennis en ervaring hebben met zelfbouw projecten waaruit jullie kunnen kiezen.  

Hoe neem je samen met je buren beslissingen?

Als je deelneemt aan het project word je lid van een Vereniging van Opdrachtgevers (VvO). De VvO treedt op als ontwikkelaar van het project en is opdrachtgever van de architect, constructeur. De kosten van Steenvlinder zijn in de kavelprijs opgenomen. Ook selecteert de VvO de aannemer. De leden van de VvO hebben samen zeggenschap over het ontwikkelproces. Besluiten hierover worden in de ALV, de Algemene Leden Vergadering van de VvO, genomen. De VvO vergadert elke maand, onder begeleiding van Steenvlinder. Steenvlinder heeft hiervoor een vergaderschema opgesteld die de planning van het project volgt. Besluiten worden goed vastgelegd in een verslag. 

Financieel

Wat kost het om een woning te bouwen?

De in het kavelpaspoort vermelde kavelprijzen staan vast. Om een woning te kunnen bouwen moet je rekening houden met aanvullende bijkomende- en bouwkosten. Om een woning te bouwen moet je rekening houden met de bouwkosten, de ontwerpkosten en andere bijkomende kosten. De bijkomende kosten staan niet vast en zijn vooral afhankelijk van jouw eigen keuzes.

Daarnaast draag je samen met al je buren bij aan het inrichten van de gezamenlijke binnentuin en de parkeerplaatsen. De aanvullende kosten staan niet vooraf vast en zijn afhankelijk van jouw eigen keuzes, maar ook van de ontwikkelingen in de markt.  

Welke kosten moet ik voorfinancieren?

De kosten om het plan te ontwikkelen, zoals kosten voor de constructeur en bouwfysicus, maar ook de leges die je moet betalen aan de gemeente voor het in behandeling nemen van de bouwvergunning, kun je niet uit een hypotheek financieren. Houdt rekening met een bedrag van totaal ca. €20.000,- euro. Je betaalt dit niet in een keer maar in maandelijkse termijnen op de rekening van de vereniging.  

Daarnaast betaal je €500,- euro bij de start van de optieperiode en €1.500,- wanneer je definitief deelneemt aan het project aan Steenvlinder. Deze bedragen worden verrekend met de kavelprijs vermeld op het kavelpaspoort wanneer je de grond geleverd krijgt bij de notaris.  

Wanneer regel ik mijn hypotheek?

Een hypotheek krijgen op een zelfbouwwoning is meestal geen probleem. Je kunt echter pas een hypotheek afsluiten nadat het plan ontwikkeld is, dat wil zeggen:  

  • wanneer de bouwvergunning verleend is  
  • wanneer de bouwkosten bekend zijn en je een aanneemovereenkomst met de aannemer hebt getekend 
  • wanneer je een koopovereenkomst hebt getekend 

Wel kun je je voor die tijd al oriënteren op de hypotheek. Steenvlinder kan je in contact brengen met hypotheekadviseurs die ervaring hebben met het financieren van zelfbouw woningen.  

Waarvoor is een financieringsverklaring nodig?

Tijdens de optieperiode vraag je op basis van jouw schetsplattegrond en indicatieve kostenraming een financieringsverklaring op bij je bank of financieel adviseur naar keuze. In deze financieringsverklaring wordt vermeld dat jij op basis van jouw vermogen en inkomen de woning kunt betalen. Het is nadrukkelijk geen officiële hypotheekofferte, of garantie dat je ook daadwerkelijk een hypotheek zult krijgen. Je persoonlijke omstandigheden, maar ook bijvoorbeeld de hypotheekrente kunnen immers nog wijzigen tijdens de ontwerp- en ontwikkelperiode. Wel geeft het jezelf en de vereniging vooraf comfort.  

Aanmelden nieuwsbrief Baden Powell?

Heb je interesse in een van de beschikbare zelfbouwwoningen?
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?
Laat hieronder je gegevens achter.